Atenție la Apelurile Ciudate! Cum Ne Protejăm de Tentativele de Înșelătorie Prin Telefon (Vishing)!

Atenție la Apelurile Ciudate! Cum Ne Protejăm de Tentativele de Înșelătorie Prin Telefon (Vishing)!

Rating: 0.0 (0 voturi)
Noutăți 09.04.2025

O situatie de tentativa de frauda a aparut astazi chiar aici, la SigurantaPeNet. Fondatorul platformei noastre, Bogdan, a primit un apel foarte ciudat, care ne arată cât de vigilenti trebuie să fim, pentru a nu fi inselati de persoanele rauvoitoare.


Ce s-a întâmplat cu Bogdan?


Bogdan a fost sunat de cineva care pretindea a fi din cadrul Politiei . Persoana de la telefon spunea că cineva încerca să facă o fraudă folosind datele acestuia. Încercau să-l facă să intre in panica și să le dea informații personale. Din fericire, Bogdan știe multe despre siguranța pe internet și a fost atent! A cerut să verifice dacă persoana de la telefon era cu adevărat polițist, cerand mai multe detalii si contacte pentru a se asigura ca totul este real, iar așa și-a dat seama că era o încercare de înșelătorie.


Această încercare se numește "vishing" și este o metodă prin care atacatorii folosesc telefoanele pentru a ne păcăli să le dăm informații importante.


Acestia pot fi FOARTE INSISTENTI SI AGRESIVI, in discurs, iar in urmatoarele randuri va prezentam si conversatia purtata de Bogdan, cu aceasta persoana rauvoitoare:



"- BUNA ZIUA DE LA SECTIA 6 DE POLITIE!

- Buna ziua

- DNUL BOGDAN TUDOR?

- Da, la telefon.

- INSPECTOR SEF DRAGOS ILIESCU, INVESTIGAM O POSIBILA FRAUDA si avem nevoie de datele dumneavoastra. Il cunoasteti pe Istan Viorel?

- Spuneti-mi despre ce e vorba?

- Dnul Istan Viorel s-a prezentat la Banca Transilvania cu o procura pe care se afla datele dvs si semnatura dvs si a incercat contractarea unui credit de 50.000 de RON.

- Nu il cunosc pe dnul Istan Viorel!

- Deci sunteti de acord sa incepem INVESTIGATIA PRELIMINARA in legatura cu aceasta situatie.

- Inca o data, cine sunteti dvs?

- Dragos Iliescu de la Sectia de Politie nr. 6.

- Mi-am notat...

- Unde se afla in prezent actele dvs?

- E treaba mea unde sunt actele mele!

- Domnule nu vorbiti cu treaba mea, discutati cu Organele Legii, putin respect va rog!

- Dati-mi un nr de telefon si va sun eu la sectia de Politie, va rog!

- 0212104335

- Bine, sun eu acolo si cer cu dvs, Dragos Iliescu, da?

- Da.

- Bine, multumesc.”



Cum funcționează "vishing-ul"?


În atacurile de "vishing", atacatorii se prefac că sunt persoane de încredere, cum ar fi angajați de la bănci, de la companii mari sau chiar de la instituții ale statului. Ei inventează povești ca să ne facă să ne speriem sau să credem că este urgent să facem ceva. Apoi, ne cer informații personale, parole sau coduri, pe care le pot folosi ca să ne facă rău.


Ce putem face ca să fim super-protejați?


1.    Păstrează-ți calmul! Dacă cineva la telefon te face să te simți presat sau speriat, ia o pauză și gândește bine înainte de a spune ceva.


2.    Verifică cine te sună! Dacă o persoană necunoscută îți cere informații importante, cere-i numele și spune că vei suna tu înapoi la numărul oficial al companiei sau instituției respective, după ce îl verifici cu un specialist.


3.    Nu da informații personale! Nicio companie serioasă nu te va suna să-ți ceară parole, coduri sau alte informații private prin telefon.


4.    Fii atent la tonul și la ce spune persoana de la telefon! Dacă sună prea insistent sau te amenință cu ceva, este probabil o încercare de înșelătorie.


5.    Vorbește cu un specialist!


6.    Nu te simți obligat să răspunzi imediat: Dacă primești un apel de la un număr necunoscut, lasă-l să sune. Dacă este ceva important, probabil te vor suna din nou sau îți vor lăsa un mesaj.


7.    Fii atent la ce spui: Nu oferi informații personale (nume, adresă, vârstă, școală etc.) unei persoane pe care nu o cunoști la telefon.


8.    Învață să recunoști tonul insistent sau agresiv: Atacatorii pot încerca să te intimideze sau să te facă să te simți vinovat dacă nu le oferi informații. Nu te lăsa manipulat!


9.    Blochează numerele suspecte: Dacă primești apeluri deranjante de la același număr


Învățând despre aceste pericole și urmând sfaturile de mai sus, putem fi mai siguri și putem evita să fim păcăliți. Fiți vigilenți și protejați-vă!


Pentru mai multe informații despre siguranța online, vizitați siguranțapenet.ro.


#SigurantaPeNet #Vishing #Phishing #FraudaTelefonica #EducatieOnline #ProtectiePermanenta