EMOTET - troianul bancar

EMOTET - troianul bancar

Troianul bancar Emotet, descoperit pentru prima dată de cercetătorii în domeniul securității încă din 2014, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai persistenti troieni. A pornit ca un simplu malware bancar care intenționa să fure informații confidențiale legate de servicii bancare de la victime, ca mai apoi versiunile ulterioare să adauge treptat noi funcționalități modulare și de infecție. Spam-ul prin e-mail, a devenit cel mai folosit si de succes serviciu de livrare a malware-ului, dar și alți troieni și ransomware, dobândind numeroase modificări ascunse.

Rating: 0.0 (0 voturi)
Noutăți 01.02.2023

Au fost câteva perioade liniștite în care activitatea Emotet a scăzut semnificativ, datorită autorităților care au fost pe urmele autorului. Dar chiar și așa, în 2022, la începutul lunii noiembrie, Emotet a lansat o nouă campanie de e-mail rău intenționată, cu un nou format de adresă URL și pagini de destinație personalizate. De data aceasta e-mailurile conțin un atașament Excel care este responsabil pentru descărcarea Emotet. Fișierul Excel atașat, utilizează ingineria socială, care necesită intrarea utilizatorului pentru a executa pe deplin conținutul rău intenționat. La accesarea fișierului, utilizatorul nu conștientizează că urmează infectarea stației de lucru sau a computerului.


Până în prezent, Emotet a lovit atât persoane fizice, companii, cât și entități guvernamentale din Statele Unite și Europa, furând date de conectare bancare, date financiare și chiar portofele Bitcoin. Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că Emotet este unul dintre cele mai costisitoare și distructive programe malware descoperite. Asta pentru că, Emotet folosește funcționalități care ajută software-ul să evite detectarea de către unele produse anti-malware și folosește capabilități asemănătoare viermilor informatici pentru a se răspândi la alte computere conectate.

Pentru o Navigare în Siguranță pe internet, NU descărca atașamente suspecte și nu accesa link-uri ce au un aspect incert. Emotet nu poate obține accesul pe sistemul sau rețeaua ta dacă eviți astfel de e-mailuri suspecte si atașamentele aferente.